Buitens huis

Lente

De vogels komen terug uit verre oorden en beginnen hun nestjes te bouwen. Bomen, planten, struiken beginnen knoppen aan te maken en de voorjaarsbloemen beginnen te bloeien. Sommige dieren krijgen voortplantingsdrang, de eerste jonge dieren worden geboren. Wij mensen houden vaak een grote voorjaarsschoonmaak en hoe vaker de zon schijnt, hoe meer het kriebelt om buiten actief bezig te zijn. Kortom; de natuur in zijn geheel begint te ontwaken.

Voor honden betekent het begin van de lente meestal het begin van de rui-periode. Regelmatig borstelen en/of kammen verlicht de bijhorende jeuk en vergeet niet weer eens vaker de vlooienkam te hanteren. Met het warmer wordende weer komen ook weer de kleine beestjes in beeld; vlooien, teken, mijten en andere kleine wezens, die de vacht en huid van uw hond (en andere dieren!) weer gaan belagen.

Werden we in de winter regelmatig belemmerd vanwege de weersomstandigheden, in de lente kunnen we weer veel vaker zonder het al te koud te krijgen –en met een beetje geluk ook zonder nat pak – lekker actief bezig zijn met onze viervoeter. Immers de meeste honden hebben naast hun poep –en plasrondes minimaal een uur beweging nodig en in de lente kunnen we weer vaker gaan fietsen, trainen en lange wandelingen maken.

Echter naarmate het warmer wordt, steken er ook weer ziektes de kop op. Zoals altijd belangrijk: ruim de ontlasting van uw hond op en help zo mee met het voorkomen van verspreiden van bacteriën, virussen, parasieten, etc. Let ook weer op, waar en wanneer u uw hond het water laat ingaan. Vervuild water, stilstaand water kan een hoop ellende veroorzaken. Omgevingsfactoren als huismijt, schimmels,maar ook grasmijt en zelfs hooikoorts kan de gezondheid van uw hond beïnvloeden.

Zomer

Zodra de zomer is begonnen en de temperaturen de pan uitrijzen, zouden we het liefst bv. de hele dag in en rondom een groot zwembad vertoeven onder een grote parasol met een lekkere cocktail, of een goed gekoeld biertje in de hand. Ook honden hebben het zwaar met dit warme weer en normaliter zullen ze schaduwrijke plekjes opzoeken. Wij mensen zien onze honden hijgen, zwaarder ademhalen dan normaal en ons aankijken met volgens ons een blik van “geen actie vandaag?” Vervolgens zetten we een zwembadje in de tuin en zeggen “ga maar lekker in het water spelen”, of we rapen onszelf bijeen en gaan toch maar een flink stuk wandelen of fietsen.

Doet u daar uw hond wel een plezier mee? Vast en zeker, want de hond vindt het geweldig om samen met zijn baas actief bezig te zijn. Helaas is het tijdens de zomer niet altijd verstandig vanwege de gezondheid van uw hond. Wat kunt u doen en waar let u op tijdens de zomer?

Het belangrijkste is de temperatuur in de gaten te houden:
Zorg bij temperaturen boven de 25 graden, dat uw hond tussen 12.00 uur en 16.00 uur zoveel als mogelijk uit de zon blijft. Ga bij voorkeur voor 10.00 uur en na 18.00 uur actie ondernemen, zoals een grote wandeling, trainen, balspelletjes en dergelijke. Zorg dat er altijd voldoende vers – niet te koud ! – drinkwater beschikbaar is voor uw hond en neem regelmatig een korte pauze.
Tussen 10.00 uur en 18.00 uur kunt u natuurlijk wel een kort ‘poep-en-plas-ronde’ lopen; vermijd dan ook zoveel als mogelijk de warme zon.

Trainen bij temperaturen boven de 30 graden is natuurlijk in de zon, maar ook in de schaduw uit den boze!
Uiteraard een paar keer per dag een korte wandeling ondernemen, zodat uw hond zijn behoefte kan doen. De hond echter niet laten fietsen, trainen of andere inspannende activiteiten. Merkt u dat uw hond onrustig wordt van de hele dag sloom rondhangen, dan kunt u voor uiterlijk 09.00 uur s’morgens en na 20.00 uur s’avonds op een rustig tempo een langere wandeling inplannen. Houdt uw hond goed in de gaten en zorg voor voldoende drinkwater onderweg.

Let ook op de temperatuur van asfalt, straatstenen en stoeptegels. In de volle zon worden deze gloeiend heet. Loop dus zoveel mogelijk in de schaduw om de hitte te vermijden en controleer regelmatig de voetzooltjes op wonden, blaren, schimmels, beginnend eczeem, etc.

Herfst

Hagel en sneeuw,
onweer wind en regen,
deren ons niet,
we kunnen er wel tegen…

Een paar regels van een liedje, dat ik leerde in mijn kindertijd. Ondanks het gure weer, waar we gedurende de Nederlandse herfst regelmatig mee te maken krijgen, zullen we toch naar buiten moeten met onze hond. Uw geliefde huisdier snel even in de tuin zijn behoefte laten doen, of tot aan het eind van de straat samen lopen en dan snel weer naar binnen is niet voldoende.

Naast uw hond op de juiste wijze door het leven leiden, voor gezonde voeding en schoon vers water zorgen, is het bieden van een goed thuis net zo belangrijk. Het gehele jaar door betekent dit onder andere uw hond een adequate schuilplaats bieden (bijvoorbeeld uw huis) en zorgen voor voldoende beweging.

Waarom is beweging zo belangrijk voor de gezondheid van uw hond?

Afhankelijk van het ras heeft uw hond een bepaald ‘energie-niveau’. Die energie moet uw hond kwijt zien te raken. Drie keer per dag een blokje om is voor de meeste hondenrassen te weinig, wanneer hij gedurende de dag niet op andere wijze wordt gestimuleerd en dus zijn energie kan kwijtraken.

Lichamelijk kan een hond te zwaar worden met alle mogelijke gevolgen van dien. Denk bijvoorbeeld aan suikerziekte, hartklachten, botslijtage, etc. Ook zult u de nagels van uw hond moeten gaan knippen, daar deze niet kunnen slijten tijdens wandelingen. Uw hond heeft net zoals ons mensen, regelmatig even frisse lucht nodig. Voldoende beweging zorgt ervoor dat de spieren soepel blijven. Etc, etc.

Een in mijn ogen nog belangrijkere reden, waarom u moet zorgen dat uw hond voldoende beweging krijgt; de geestelijke gezondheid van uw hond. Wanneer een hond te weinig beweging krijgt, kan hij snel verveeld raken/gefrustreerd raken en kan voor problemen in uw gezin/roedel gaan zorgen. De indrukken, geurtjes, geluiden, etc. die uw hond tijdens een wandeling kan opdoen, stimuleren de geestelijke gezondheid.
Uiteraard heeft een hond die de hele dag op een groot stuk land kan vertoeven, waar hij kan rennen, graven, vogels ziet vliegen, insecten ziet kruipen, etc. etc. minder lange wandelingen per dag nodig. Op een dag dat u samen met u hond bijvoorbeeld gaat trainen of fietsen, kunt u ook volstaan met de noodzakelijke poep/plas rondes. Er zijn echter honden die na een flinke training een uurtje geslapen hebben en dan weer klaar staan voor de volgende actie.

Voordat u een hond in uw gezin opneemt, maar ook wanneer u al een hond heeft: Verdiep u in het ras, zodat u goed weet hoeveel beweging uw (toekomstige) hond nodig heeft. Een hond is een uniek individu; met zijn eigen uiterlijk, karaktereigenschappen en behoeften. De ene hond heeft dus meer beweging nodig dan de andere.
Hagel en sneeuw, onweer, wind en regen…ook in de herfst moet uw hond bewegen!

Winter

Ook in de winter geldt: Hagel en sneeuw, onweer wind en regen, deren ons niet, we kunnen er wel tegen en hebben onze honden dus ook dagelijks beweging nodig.
Een aantal aandachtspunten in de winter:

Zout/Pekel:
Zodra de eerste sneeuw is gevallen, rukken wij mensen met zijn allen uit en gaan zout strooien, om te proberen te voorkomen dat we wegglijden in het verkeer en/of uitglijden op ons tuinpad. Het zout is een ware kwelling voor de zooltjes van honden.
Probeer zoveel als mogelijk bestrooide stoepen en straten te omzeilen. Helaas is dat niet altijd mogelijk; u kunt de zooltjes insmeren met bijvoorbeeld vaseline, uierzalf, olijfolie.
Ook zijn er kant-en-klare producten verkrijgbaar. Let er op, dat de zalf of crème die u gebruikt de zooltjes niet geheel afsluit, immers voert uw hond overtollig vocht (zweet) via de zooltjes af.
Wanneer u zelf ook zout strooit, ga er -nadat het zout zijn werking heeft gedaan- nog eens extra met een bezem overheen. Als alternatief voor zout kunt u overigens ook een dun laagje zand strooien; uw tuinpad wordt minder glad en uw hond heeft er minder last van.
Controleer na een activiteit buiten altijd even de poten van uw hond; steentjes, glas, kauwgum, sneeuw, ijs en dergelijke kan een hoop ellende veroorzaken.
Voorkomen is immers nog altijd beter dan genezen.

Bevriezing:
Huid die langdurig wordt blootgesteld aan hevige kou zal bevriezen. Ook in de winter heeft uw hond beweging nodig, zorg dus dat uw hond tijdens wandelen, trainen en andere activiteiten voldoende blijft bewegen.
Plaatsen op het lichaam die extra gevoelig zijn voor bevriezen: oorpunten, tenen en de staartpunt. Lichaamsdelen waar dus weinig haar zit. Bevroren huiddelen zien er wit en bloedeloos uit.
Mocht uw hond onverhoopt bevriezingsverschijnselen hebben; dompel het bevroren huidgedeelte in warm water (maximaal 42 graden Celsius) of sla er een warme doek omheen. Niet te snel teveel warmte toevoeren. Probeer het verwarmen minimaal 15 tot 20 minuten vol te houden.
Bij een oppervlakkige bevriezing kunt u de huid masseren met desinfecterende zalf of natuurlijk olie.
Heeft uw hond ernstige bevriezingsverschijnselen, sla een droge doek om uw hond en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts. In geval van twijfel neemt u uiteraard altijd daar even contact mee op.